Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας πραγματοποίησε την καθιερωμένη επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Νάουσας στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών και με αφορμή το μάθημα «Ναός, ένα εικονογραφημένο Ευαγγέλιο». Στόχος της επίσκεψης να αποκτήσουν οι μαθητές μια άμεση επαφή με την αγιογραφία και να γνωρίσουν τους εικονογραφικούς κύκλους.
Με την συνοδεία τεσσάρων καθηγητών, της Θεολόγου Τσίτση Ολυμπίας, της Υποδιευθύντριας Μπουνόβα Σαλώμης και των Φιλολόγων Κάγκα Δημήτρη και Κουτσοογιάννη Αθηνάς επισκέφθηκαν το Ναό, όπου χωρίστηκαν σε ομάδες με σκοπό να εξερευνήσουν από μόνοι τους τι εικονίζεται και πού στο Ναό.
Μια ομάδα ανέλαβε την εξωτερική πλευρά, τις κτητορικές επιγραφές και τη ναοδομία του Ναού.Η δεύτερη ομάδα εξερεύνησε το Νάρθηκα όπου μας υποδέχτηκε ο Χριστός κρατώντας το Ευαγγέλιο.Άλλη ομάδα ανέλυσε τις αγιογραφίες του Τρούλου που υπάγονται στον Δογματικό κύκλο.Σ’αυτόν τον κύκλο οι μαθητές ανακάλυψαν αλήθειες της πίστης, δηλαδή τον Χριστό Παντοκράτορα ως ομοούσιο του Πατρός περιτριγυρισμένο από αγγέλους, πιο κάτω τους προφήτες με τα ειλητάρια και στα τέσσερα τρίγωνα του τρούλου τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Άλλη ομάδα ασχολήθηκε με την κόγχη του Ιερού όπου αγιογραφείται η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Θεοτόκος που κυοφόρησε Αυτόν που ούτε οι ουρανοί δεν Τον χωρούν και η οποία λειτουργεί ως κλίμαξ που ένωσε τα ουράνια με τα επίγεια. Έτσι εξαντλήθηκε ο Δογματικός κύκλος.
Άλλα παιδιά παρατήρησαν τον Λειτουργικό κύκλο, τις παραστάσεις του Ιερού Βήματος με την Κοινωνία των Αποστόλων από το χέρι του Χριστού και τους Ιεράρχες που γράψανε την Θεία Λειτουργία.Στο αριστερό μέρος του Ιερού στην Πρόθεση είδαν τον Χριστό Πάσχοντα με τα σύμβολα του Πάθους και στο πάνω μέρος την θυσία του Αβραάμ ως προεικόνιση της θυσίας του Χριστού.Στο δεξιό μέρος του Ιερού στο Διακονικό παρατήρησαν την απεικόνιση του Θεού ως «Παλαιού των Ημερών», Χερουβείμ και εξαπτέρυγα.
Τέλος η τελευταία ομάδα ασχολήθηκε με τον Ιστορικό ή Εορταστικό κύκλο που ιστορείται στις καμάρες και στους πλάγιους τοίχους του Ναού με σκηνές από την ζωή του Χριστού και των Αγίων.Στο πάνω μέρος του τέμπλου θαύμασαν τις δώδεκα μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης ( Το Δωδεκάορτο). Επίσης είχαν την ευκαιρία στο γυναικωνίτη να παρακολουθήσουν το μαρτύριο του Αγίου Μηνά.
Με ερωτήσεις της καθηγήτριας κλήθηκαν να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά των Αγιογραφιών, τα χρώματα, την έλλειψη βάθους και προοπτικής, τα επίπεδα φωτοστέφανα, την σχηματικότητα, την έλλειψη ρεαλισμού και την προσπάθεια των Αγιογράφων να εξαϋλώσουν τις μορφές και να τονίσουν το Θείο και πνευματικό χαρακτήρα τους.
https://mail.3gymnaou.gr/extensions/2018-11-20-13-17-38/2018-12-06-14-26-11.html#sigProId04c8f0bc5b